Synchroonzwemmen

De synchroonzwemsectie bestaat uit 80 leden en om kinderen in de gelegenheid te stellen deze sport te beoefenen, zijn vrijwilligers, zoals trainers, een commissie, een activiteitencommissie, juryleden en mensen die helpen bij de wedstrijden en diplomazwemmen, actief met deze tak van sport bezig. Meer informatie hierover vind je op deze website.

Maar wat is synchroonzwemmen nu eigenlijk?

Synchroon betekent gelijk. Synchroonzwemmen werd vroeger ook wel “kunstzwemmen” of “waterballet” genoemd.  De sport is te vergelijken met ballet, maar dan in het water. Het is een mooie, sierlijke, maar zware sport. Bij synchroonzwemmen moet je niet alleen vele technieken beheersen, maar daarnaast is een gevoel voor ritme en uithoudingsvemogen onmisbaar. Ritme, omdat je gelijk (synchroon) op de muziek zwemt en uithoudingsvemogen, omdat je een groot deel van de figuren onder water uitvoert. Synchroonzwemmen kun je alleen doen (solo), met z’n tweeën (duet), in een groep van maximaal 8 sporters of in een vrije combinatie van maximaal 10 sporters, ook wel combo genoemd.  In een vrije combinatie maak je combinaties van de onderdelen solo’s, duetten, trio’s en team.

Synchroonzwemmen is ontstaan aan het einde van de negentiende eeuw wat men toen ‘trick’ zwemmen noemde. In het water liet men trucjes (bv. salto’s) zien. Er was toen nog geen muziek bij. In een latere fase zwom men met meerdere mensen en werden er patronen of figuren op muziek gevormd in het water. Het werd toen figuurzwemmen genoemd. In 1934 liet mevrouw Cay Curtis haar meisjes op de wereldtentoonstelling in Chicago zwemslagen en figuren op de maat van de muziek uitvoeren, waarmee het eigenlijke Synchroonzwemmen is ontstaan.

Na de tweede Wereldoorlog is de sport in Europa populair geworden; De Wereldzwembond FINA (Fédération Internationale de Natation) erkende in 1956 het synchroonzwemmen. Vanaf 1965 werden er regionale kampioenschappen over de hele wereld mogelijk. Het eerste wereldkampioenschap ging door in 1973 in Belgrado en het eerste Europese kampioenschap vond plaats in 1974 in Amsterdam. Vanaf 1984 is synchroonzwemmen ook te zien op de Olympische Spelen. 

Wil je nog meer weten? Bekijk dan de rest van de site. We wensen je veel plezier!